Kotimainen herkkusienituotanto nojaa kiertotalouteen

Kaikki alkaa kasvualustan teosta, joka Mykora Oy:ssa valmistetaan itse. Kasvualustan raaka-aineet ovat kotimaisia ja tulevat lähialueilta. Käytetty kasvualusta palautuu takaisin pelloille maanparannusaineeksi.

Miten sienten viljely sitten tapahtuu?

Ensin valmistetaan komposti, joka koostuu oljista, kipsistä ja broilerinlannasta sekä vedestä. Kasvualustan kompostoituminen kestää pari viikkoa, jonka jälkeen se pastöroidaan ja idätetään. Idätysvaiheessa alustaan siirretään sienirihmasto, joka on kasvatettu ohrajyviin laboratorio-olosuhteissa.

Kasvualustan tekoon tarvitaan 2,5 milj. kiloa olkea vuodessa.

Noin kolmen viikon kuluttua alusta on valmis tuotantoon ja se tuodaan kasvatushalliin. Kasvualustan päälle levitetään vielä noin viisi senttiä turvetta. Ilman turvetta kasvualustaan ei muodostu nuppeja eli maanpäällisiä sieniä. Kasvatushuoneissa alustaa kastellaan ja säädellään kasvuolosuhteita, jolloin ensimmäiset sienet saadaan reilun kahden viikon kuluttua huoneen täytöstä. Yhdestä kasvualustasta saadaan kolme satoa.

Herkkusienet poimitaan käsin.

Käytetty kasvualusta palautuu takaisin lähialueiden pelloille maanparannusaineeksi. Kasvatuksessa ei käytetä mitään torjunta-aineita, ei myöskään valkaisuaineita, joita ulkomaiset sientenviljelijät joskus käyttävät. Puhtaus ja turvallisuus ovat kotimaisen sienten valtit.

Katso video alla olevasta kuvalinkistä