Makuparit - Sami Tallberg

Merkittävimmäksi asiaksi ruoanvalmistuksessa on helppo ja yksinkertaisesti tärkeä nostaa makuparien oivallus. Laadukkaiden, kaudenmukaisten ja terveyttä ylläpitävien ainesten kanssa kun häärää ja hyödyntää oikeita makupareja - on kokkailun lopputuloksena aina erityisen mieleen painuva ateria.

Toisiaan tukevien makuparien toteamiseen voidaan käyttää tieteellistä menetelmää, jossa kaikki makupartikkelit analysoidaan ja tai sitten omia makunystyröitä. Itse elämää rakastavana kulinaristina liputan jälkimmäisen puolesta sillä näin hommassa on mukana myös miellyttävä jännitys, tekemisen meininki ja lopulta onnistumisen ilo.

Tuoreyrtit ovat yksi raaka-aineryhmä, joka on ollut lähellä sydäntäni koko urani ajan, sillä yrteillä saadaan sekä nostettua raaka-aineden omaa makua ylemmälle tasolle (vrt. tomaatit ja basilika) että nivottua saman annoksen raaka-aineiden maut ja tekstuurit yhdeksi, makureseptoreita hyväileväksi kokonaisuudeksi, joka puolestaan saa aikaan mielihyvän tunnetta ja lisäksi nostaa yhteisen ruokailukokemuksen jopa ikimuistoiseksi.

Käytännössä kaikki ruoka-annokset, jota valmistan sisältävät aina jonkin yrtin juuri edellä mainitun vuoksi. Tässä kauden suosikkiyrteistäni perusinfoa kokkailuihisi:

Ruohosipuli

on tyylikäs arominvahvenne, joka lisätään annoksiin aina valmistuksen lopussa, jolloin sen hento maku säilyy. 

Persilja

(lehtipersilja, kähäräpersilja) puolestaan on maanläheisempi arominvahvenne, jossa sellaisenaan "raju" maku. Persilja lisätään lämpimään ruokaan pariksi minuutiksi kypsennyksen loppuvaiheessa vapauttamaan arominsa ja jotta sen maku lämmön vaikutuksesta hiukan "pehmenee"

Rakuuna, kirveli ja ruohosipuli

erittäin hienostunut ja tyylikäs trio hienostuneen makuisia yrttejä sopien sieniruokiin ja salaatteihin erinomaisesti joko niin että kaikki yrtit ovat hienonnettu erittäin hienoksi tai niin että kirvelin lehdet oksineen käytetään kokonaisina, rakuunan lehdet kokonaisina ja ruohosipuli tulitikun mittaiseksi "tikuiksi" leikattuna.