Liharuoat -grilli

Sienillä täytetty karitsan kare ja sieniohratto

Ainesosat: 

Karitsan kare

  karitsan karetta (varaa 3-4 luun pätkä ruokailijaa kohden, 150-200g)
1/4 pakettia Champ-siitakesieniä tai valkoisia herkkusieniä
1 valkosipulinkynsi
  VihreäKeiju-persiljaa
  VihreäKeiju-rucolaa
3/4 dl korppujauhoja
1/2 sitruunan kuori
  suolaa ja pippuria
  voita ja öljyä paistamiseen

Sieniohratto

  Champ-siitakesieniä  tai valkoisia herkkusieniä
  pieni sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita
3/4 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 tl kuivattua timjamia (tai 3-4 oksaa tuoretta)
4 dl kasvislientä
1 dl Emmental-raastetta
1 rkl voita
  öljyä
  suolaa, pippuria ja sitruunan mehua

 

Valmistusohje: 

Hienonna sienet ja valkosipulinkynsi ja paahda hetki kuivalla pannulla, jotta ylimääräinen vesi haihtuu sienistä. Lisää teelusikallinen öljyä ja jatka paistamista vielä hetki, kunnes sienet saavat väriä. Mausta suolalla ja pippurilla, sekä tuoreella persiljalla.

Leikkaa karitsan kare 3-4 luun pätkiin ja pistä lihaan pituussuunnassa viilto kapeateräisellä veitsellä. Laajenna viiltoa sormin tai veitsen kahvalla, jotta saat täytteen lihan sisään. Mausta liha pinnalta suolalla ja pippurilla. Halutessasi voit myös hieroa lihan pintaa halkaistulla valkosipulinkynnellä. Täytä liha sienisilpulla. Painele täyte tiiviisti sisään, jottei se valu ulos paistamisen aikana. Kuumenna öljy pannulla ja lisää voi hieman ennen paistamista. Paista lihaan nopeasti kaunis pinta joka puolelta ja siirrä uunivuokaan. Paista lihoja uunissa 150 °C 6 min. Näin lihasta tulee medium. Halutessasi säädä paistoaikaa 
 
Hienonna persilja ja rucola erittäin hienoksi silpuksi. Valmista silppua tulisi olla noin desilitran verran. Yhdistä korppujauhot raastettu sitruunankuori ja silputut yrtit, sekoita hyvin. Voit tehdä tämän myös tehosekoittimella.
Kun liha tulee uunista, sivele sen pintaan hieman öljyä ja peitä korppujauhoseoksella. Tämä on helpoin suorittaa syvällä lautasella tai pienessä kulhossa. Anna lihan vetäytyä noin viitisen minuuttia ja leikkaa luiden välistä kare kyljyksiksi.
 
Tarjoile esim. sieniohraton tai palsternakkapyreen ja muhennetun salaatin kera.
 
Juomaksi karitsan seuraksi tarjoa laadukasta, hieman keveämpää Pinot Noir –punaviiniä Ranskan Bourgonesta, tai Uudesta Seelannista. Kevään kunniaksi myös hyvä kuiva rosékuohuviini sopii annoksen kumppaniksi. Raikasta vettä ei sovi unohtaa pöydästä.
 

Sieniohratto

Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipulinkynsi. Pilko sienet reiluiksi paloiksi. Voit halutessasi säästää pienimmät sienet ja paistaa ne lopuksi voissa kauniin ruskeiksi koristeiksi ohratolle. 
 
Kuumenna öljyä laakeassa kattilassa tai kasarissa ja kuullota sipuleita hetki. Lisää sienet ja jatka paistamista, niin että sienet saavat kauniin värin. lisää pannulle ohrasuurimoita ja jatka kuullottamista vielä 30–45 s. Lisää valkoviini, sekoita ja vähennä lämpöä.  Kun viini on lähes kokonaan haihtunut ja imeytynyt, ala lisäämään kasvislientä desi kerrallaan, niin että ohrasuurimot juuri peittyvät. Anna liemen imeytyä miedolla lämmöllä ja lisää lientä vasta kun edellinen määrä on lähes haihtunut. Tarvittaessa voit jatkaa kypsentämistä käyttämällä vettä. Muista sekoitta seosta tasaisesti. Ohratto on valmista noin puolessa tunnissa. Lisää lopuksi juustoraaste ja voi. Maista ja mausta suolalla, pippurilla, sekä sitruunan mehulla maun mukaan.